PUTEREA GANDULUI -GANDUL BUN, UN PRIM PAS CATRE PERFECTIUNE

Puterea Gandului – Swami Sivananda

images

Gandurile negative otravesc viata .Omul devine ceea ce el gândeste. Cum îi sunt gândurile, asa ii va fi si viata . Gandurile de ingrijorare sau de frica sunt forte de temut care exista in launtrul fiintei noastre . Ele otravesc sursele vietii si distrug armonia , eficienta pe termen lung , vitalitatea si vigoarea . Gandurile de bucurie , buna dispozitie  si curaj –vindeca ,  mangaie , alina iritarea si sporesc enorm eficienta finite umane prin multiplicarea puterilor mentale .  De aceea, nu va pierdeti niciodata buna dispozitie , zambiti si radeti tot timpul.
Gandurile sunt proprietatea voastra privata si le puteti folosi intr-un mod creator, implindu-va dorintele, prin cunoasterea puterii lor si utilizarea lor constient, prin focalizare si concentrare. Voi tine-ti în mainile voastre întreaga putere de a va alege gandurile si de a atrage astfel spre voi influentele pe care le doriti,  folositi aceasta putere, si nu va limitati la a fi sarmane creaturi batute de valurile circumstantelor întâmplatoare. Reamintiti-va ca omul este ceea ce el gandeste “. Pastrati-va inima tanara . Nu ganditi niciodata : “Am imbatranit , caci acest gand va va coplesi.  La varsta de 60 de ani ganditi : Ma simt ca la 16 ani , caci intotdeauna omul devine ceea ce el gandeste .  Aceasta este o mare lege psihologica.
Gânditi: “Sunt puternic”, si veti deveni puternic; daca

ganditi : “Vai, ce slab sunt”, veti deveni si mai slab. Daca ganditi :

“Sunt un prost”, cu siguranta veti devenu unul . Dar daca ganditi : ” Sunt un intelept sau un Zeu ” ,  veti deveni un intelept  ori un Zeu.

Gândul este cel care modeleaza omul. Imaginatia poate face adevarate  minuni. Prezentul vostru este rezultatul gandurilor voastre anterioare, iar viitorul iisi are samanta in gandurile voastre actuale . Daca ganditi corect ,veti vorbi si actiona corect.Vorbirea si actiunea întotdeauna urmeaza gandirii. Cel care cunoaste  Legile Gandirii  isi  poate  modela caracterul exact asa cum doreste .  De aceea, deveniti o incarnare  a binelui; gânditi numai bine, faceti numai bine. Serviti, iubiti, daruiti . Cautati  fericirea altora, caci ceea ce veti culege va fi propria voastra fericire. Circumstantele vietii, oportunitatile si mediul va vor deveni atunci favorabile.

Daca preferati sa ii raniti  pe cei din jur, provocând scandal, confuzie, raspandind zvonuri, lovind pe la spate, daca  îi exploatati pe ceilalalti , daca  le luati proprietatea prin mijloace nepermise, daca tot ceea ce faceti cauzeaza doar durere, durere veti culege. Cu timpul, circumstantele va vor deveni nefavorabile, iar mediul ostil.

Aceasta este legea naturii si a gandirii. Asa cum va puteti cladi un caracter bun sau rau printr-o gandire sublima sau abjecta, la fel, va puteti modela circumstantele favorabile ori nefavorabile prin actiunile voastre bune sau rele. Un om ce poseda un mental discriminativ este întotdeauna atent, vigilant si circumspect.
Gandind intotdeauna numai binele, supraveghindu-ti natura gandurilor prin introspectie , omul discriminativ isi cladeste  un caracter nobil, croindu-si astfel un destin inalt. El nu vorbeste mult, si  este întotdeauna foarte atent cu cuvintele  care îi ies pe gura. Vorbirea sa e dulce si plina de iubire . El nu rosteste niciodata  cuvinte dure, care ar putea rani pe altii .
Rabdarea , compasiunea ,iubirea ,adevarul  razbat intotdeauna din spusele lui; de aceea ,el produce o impresie profunda si favorabila in mintile celorlalti .
Cei care au o fire tonica, increzatoare si voioasa atrag la randul lor ganduri similare. De aceea, ei ating mereu succesul în tot ceea ce intreprind. Oamenii care intretin stari  negative, de depresiune, manie sau ura , îi ranesc in mod deliberat pe altiii, caci îi infesteaza cu gandurile lor malefice, distructive, pe care le sadesc în subconstientul acestora. Ei se fac astfel vinovati de un rau urias pe care îl produc lumii gandurilor. Oamenii veseli si fericiti sunt o binecuvântare pentru societate, caci ei aduc fericirea si altora. Credeti în puterile mintii. Pasiunea, atentia, vointa , credinta si concentrarea va vor aduce fructul dorit. Gandul înseamna viata .  Sunteti ceea ce ganditi. Gândurile va creaza mediul inconjurator. Gandurile voastre constituie lumea voastra.
Daca  mentineti ganduri sanatoase , veti avea o sanatate buna .Daca va ganditi la boala , cu greu va puteti astepta la sanatate ,  frumusete si armonie . Amintiti-va mereu ca trupul este produsul mintii si se afla sub controlul ei.  Daca gandurile voastre vor fu puternice , si corpul va fi puternic . Gandurile de iubire, pace, multumire, puritate, perfectiune sau Divinitate va vor face, pe voi si pe cei din apropierea voastra, perfecti si divini. De aceea, cultivati gândurile divine!  Nu pierdeti nici una din ocaziile care vi se ivesc, caci fiecare este menita sa va ajute sa va dezvoltati.
Repetati mental mereu, cu o puternica  aspiratie : “Vointa
mea este atotputernica, pura si  irezistibila. AUM, AUM, AUM. Pot
realiza absolut orice prin vointa mea. AUM, AUM, AUM. Caci
vointa mea este invincibila. AUM, AUM, AUM.”
Vointa este regina puterilor mentale. Cand ea devine pura si irezistibila , gandul sustinut de ea  poate face minuni. Vointa slabeste intotdeauna datorita  pasiunilor vulgare, a placerilor si a dorintelor. Cu cat mai putine dorinte veti avea, cu atat mai puternica va va fi vointa si gandul. Cand energia sexuala, energia muscularaa, mania, etc., sunt transmutate si sublimate, devenind forta vointei, ele sunt perfect controlate. Nimic nu mai este imposibil pe pamant pentru un om cu o mare vointa . Atunci cand renuntati si  la un vechi obicei (cum ar fi cafeaua, tutunul, alcoolul, etc.), puteti spune ca ati  controlat într-o oarecare masura simtul gustului , ca ati distrus o  VASANA  si ca ati eliminat o anumita dependenta . Veti castiga astfel o anumita pace interioara, caci energia pe care o risipeati tanjind dupa cafea, etc., din cauza careia deveneati agitat, a fost convertita acum în puterea vointei. Daca veti învinge însa  în lupta cu cinsprezece dorinte, vointa voastra va fi de concisprezece ori mai puternica. Iar aceasta noua putere pe care o veti dobandi va facilita mult lupta cu celelalte dorinte. Semnele sau simptomele ce indica cresterea vointei cuiva sunt urmatoarele: starea netulburata a mintii, echilibrul, voiosia, puterea interioara, capacitatea de a indeplini munci dificile,succesul în orice intreprindere, puterea de a influenta oamenii, o personalitate magnetica, dinamica ,stralucirea fetei si a ochilor,privirea ferma, vocea puternica, mersul elastic, fermitatea,curajul, etc.

Cea mai buna metoda pentru a depasi gandurile si starile  depresive ce le însotesc este sa va ganditi la  lucruri si
actiuni inspirate. Amintiti-va mereu si mereu ca pozitivul învinge negativul. Aceasta este o mare lege a naturii. De aceea,ganditi-va  intotdeauna la contrariul gandurilor negre ce va asalteaza, la acele lucruri ce va eleveaza mintea, la fericire. Uzati de puterea imaginatiei pentru a realiza avantajele starii de fericire si apoi urmariti si traiti cu adevarat aceasta stare . Nu ezitati sa zambiti daca simtiti nevoia chiar si izbucniti  in hohote de râs.
Daca traiti  un sentiment de manie, ganditi-va la iubire ,  daca sunteti gelos, meditati asupra avantajelor altruismului si generozitatii. Daca  traiti pur si  simplu o stare proasta, reamintiti-va  o carte buna sau scenariul unui film minunat. Timiditatea va fi învinsa de curaj, ipocrizia de sinceritate, mandria de smerenie, infatuarea de discriminare. Gândul este doar un servitor, un instrument. Trebuie sa invatati sa va serviti de el corect si cu tact. Prima conditie a fericirii este controlul gandurilor. Gandul este puntea ce uneste omul cu Divinul. Corpul vostru, afacerea, caminul vostru – toate nu sunt decât idei aflate în mintea voastra. Gandul este o forta dinamica iar gandul bun este primul pas catre perfectiune. Aici rezida adevarata bogatie . Micile amabilittati , micile acte binevoitoare, un zambet la momentul oportun, un pic de consideratie si de bunavointa – toate acestea, practicate în mod obisnuit în relatiile voastre curente, dau personalitatii  voastre un farmec mai mare decat v-ar putea aduce vreodata marile discursuri de la inalte tribune si conferinte, oratorii, sau orice alt gen de exhibare a talentelor personale.
Nimic din aceasta lume – nici averea, nici numele, faima sau victoria – nu valoreaza nimic daca ele nu sunt sussinute si de caracter. În el rezida adevarata valoare, iar el se construieste prin gandire, cu ajutorul vointei si a efortului personal.
Claditi-va singuri caracterul si modelati-va astfel viata . Caracterul înseamna putere si influenta ;  el ne aduce prieteni si
sprijin. Este cea mai sigura si mai usoara  cale spre bogtie ,onoare, succes si fericire.

Sper din toata inima sa va fie de folos acest fragment din cartea lui SWAMI SIVANANDA.

Adriana Tudosa

You may also like

7 Comments

  1. Multumin Adriana pentru articolul incurajator ! Ai intuit bine grijile sufletelor noastre pentru viata ce ne asteapta . Nu stiu cum o sa pastram puterea gandului, ca sperantele……

  2. avem nevoie sa cultivam gandurile bune , este un prim pas catre imbunatatirea vietii noastre ,catre cunoastere si intelegere.
    Adriana

  3. Tocmai intrasem de vreo saptamana intr-o stare de proasta (foarte proasta)dispozitie.Dupa ce am citit acest articol am inceput sa ma gandesc la cea care eram inainte:vesela,zambitoare ,gandind pozitiv in aproape orice imprejurare.Nu pot sa cred ca grijile au inceput sa ma doboare…oare sunt eu?..mersi adriana pentru mesajul transmis prin acest articol..incerc sa ma ridic…

  4. buna .este interesanta cartea.am citit-o acum cativa ani.insa cuvintele nu sunt prea mari pentru vremurile astea?

  5. Da,ai dreptate,gandul bun atrage alte ganduri bune,e o spirala pozitiva,legea rezonantei,legea atractiei functioneaza,am simtit-o,eram uimita cand vedeam de la o zi la alta cum primesc tot mai multe bucurii,zambete,cum evenimente placute iau locul celor mohorate…si aceasta turnura frumoasa nu mai conteneste…chiar daca traiesc in conditii grele,chiar daca am o multime de probleme,primesc zilnic ceva mic,bun si frumos si,desi ai spune ca nimic nu s-a schimbat,de fapt totul s-a schimbat…

  6. Interesan ar fi daca Mr.Shivananda ar fi putut explica de ce unii oameni au tendinta sa gandesca “negativ” si alti “pozitiv”? Prea sfintia sa nu poate oferi nimic practic se pare decat teorii de divertisment. Cauza aparitiei gandirii “pozitive” sau “negative” este mai importanta decat solutia simplista data de sfiintia sa aici. Pentru un budist jocul de-a negativul si pozitivul nu are nici un inteles. Ce este pozitiv si ce este negativ? Dar prea sfintia sa a putut astfel avea o viata mai decenta si chiar rasfatata decat compatriotii sai de rand indieni. Necunosterea unora hraneste burtile unor persoane care nu pot oferi decat probleme si nici decum soluti…de altfel domnia sa a trai doar 80 de ani si nu s-a diferentiat cu nimic in longevitatea gandiri sale pozitive de restul muritorilor. Trist este ca indragim si ne lasam fascinati de pamblicari si ignoram pe cei ce trudesc sa ne hraneasca.Dar acesti pamblicari trebuie sa scrie ceva si sa se faca vazuti si auzit dar asta nu le mareste micimea trupului si a mintii. Si ce ne-am fi facut ca specie fara puterile lor de vindecare mii si milioane de ani pana acuma? Ce pot sa faca si saracile animale fara puterile acestor maiestri ai iluziei. In corpul lor robotesc miliarde de celule sa le alimenteze creierele infierbantate si sa le vindece ranile trupului. Gandul este filmul oferit mintii de care celulele corpului pentru ca ele sa-si duc la bun sfarsit treaburile. Mintea este cea care distruge armonia corpului, ea este de fapt distrugatorul.
    Imi este prieten Platon dar mai prieten imi este adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.