HOROSCOPUL PENTRU LUNA PLINA IN BALANTA DIN 6 APRILIE 2023

“Nu judecati, si nu veti fi judecati; nu osanditi, si nu veti fi osanditi; iertati, si vi se va ierta.” Luca 6: 37

Luna Plina din 6 aprilie 2023 are loc cu Luna pe gradul 16:07  Balanta si Soarele pe gradul 16:07 Berbec, cu un maxim in jurul orei 7:34, ora Romaniei. Acuma, relatiile se afla in centrul atentie, fie ca vorbim de relatiile de familie, munca, casnicii, relatia cu noi insine. Tot ceea ce este dezechilibrat va veni in lumina, tot ce este inclinat intr-o parte( Berbec-eu, egoism, mandrie, individualism,) sau in cealalta parte(Balanta-dependenta de cineva) de o perioada de timp, este adus in lumina si cere o puternica reechilibrare. Luna Plina in Balanta aduce in atentia noastra parteneriatele, uniunile, judecatile, echilibrul si armonia. Vom fi cu totii obligati sa privim relatiile pe care le-am creat in viata noastra. Aici nu vorbim doar de relatia cu ceilalti, ci si cu banii, cu munca noastra, cu familiile noastre, cu noi insine. Ni se cere sa ne axam pe chestiunile legate de toleranta, diplomatie, pace, intelegere, rafinament, comparare si cooperare. Odata linistiti, putem evalua mai bine ce trebuie sa facem pe mai departe. Trebuie sa invatam sa simplificam lucrurile, sa invatam ca nu putem actiona benefic daca suntem  intr-o lupta continua cu noi insine dar si cu cei din jur.

Uranus in Taur in aspect de inconjunctie (150 grade) cu Luna Plina schimba intr-un mod ciudat planurile, drumurile, finantele, posesiunile,  vreamea. Acest aspect vorbeste adesea despre un moment in care trebuie sa facem modificari sau ajustari in planurile noastre. Poate fi si aparitia a ceva nou la care poate nu ne-am fi gandit. Un nou mod de a privi lucrurile, o persoana noua, un partener nou, ceva nou … ceva. Poate miracolul pe care l-am asteptat?   Uneori, cele mai intense furtuni aduc si cele mai stralucitoare curcubee, iar aceasta Luna Plina ar putea marca un moment de cotitura benefic in relatiile noastre.

Luna Plina in Balanta este, de asemenea, opusa lui Chiron in Berbec, deci … Vindecare, Vindecare, Vindecare. Suntem sutinuti sa constientizam ranile noastre relationale si sa iertam, sa ne iertam. Asa ne vindecam. Scopul vindecarii nu este de a eradica complet rana, ci de a-i lua puterea. Trecutul ne formeaza, dar nu ne contine. Pe masura ce ne vindecam, ne castigam puterea inapoi si devenim mai puternici.Nu ne vindecam pentru a deveni persoana pe care am trait-o inainte, ne vindecam sa devenim o versiune mai puternica a noastra. Apoi putem folosi experienta noastra pentru a vindeca pe altii. “Curajul este frica care spune o rugaciune” ne spune Chiron in Berbec. Este timpul sa neutralizam fricile noastre prin credinta, sa intelegem ca relatia noastra (Balanta) cea mai importanta este cu sinele nostru divin, cu Dumnezeu.
Pentru a avea relatii sanatoase, trebuie sa ne simtim bine, impliniti si completi in interiorul nostru. Nu putem da dintr-o ceasca goala si nu ne putem astepta ca alti oameni sa ne bucure daca nu ne simtim bine cu noi insine. In mod similar, nu ne putem astepta sa fim solutia la problemele cuiva, nici nu putem cere altor persoane sa ne rezolve problemele si sa ne indeplineasca dorintele: aceasta este o povara prea mare pentru cineva.

Este o Luna Plina in care putem culege roadele muncii noastre, o munca inceputa odata cu Luna Noua in Balanta din 25 septemmbrie 2022.

Cu Luna Plina pe gradul 17 Balanta, cei nascuti in jurul datei de 6 aprilie, iulie, octombrie, ianuarie (semnele cardinale Berbec, Rac, Balanta, Capricorn), vor simti influenta acestei energii mult mai puternic decat ceilalti; acest lucru este valabil si daca aveti axele principale adica ascendentul, descendentul(casa relatiilor), MC(casa carierei ), casa familiei-casa IV,  sau orice planeta personala in jurul gradului 17 Berbec, Balanta, Rac, Capricorn.

Acest horoscop facut in functie de energizarea caselor astrologice (domeniile din viata noastra ) de catre Luna Plina este mai precis pentru cei care isi cunosc semnul ascendentului, deci, daca va cunoasteti semnul ascendentului, cititi intai horoscopul pentru ascendent si apoi pentru semnul soarelui.

BERBEC/ ASCENDENTUL IN BERBEC

Luna Plina aprinde lumina in casa VII iar problemele legate de partenerul de viata, casatorie, uniuni, parteneri de afaceri, rivali, dusmani, concurenti, ies in evidenta. Acesta este un moment bun si pentru a negocia cu ceilalti deoarece veti fi mai capabili sa faceti compromisurile necesare care sa multumeasca ambele tabere. Casa a saptea este deasemenea casa dusmanilor stiuti, deci ar putea veni ceva si din aceasta directie. Cum luna conduce casa familiei, pot aparea unele tensiuni cu cei din familia voastra, poate fi ceva legat de o casa, o afacere imobiliara, un parinte, tara natala. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in exagerarile, deciziile, actiunile imprevizibile din trecut si care au dezechilibrat si mai mult viata voastra. Aceste exagerari tin de castigurile financiare personale, valoare personala, adevarul vostru, prieteni, proiecte de grup. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de vindecare prin recunoasterea sursei voastre divine,prin trezirea la nevoia de a fi persoane responsabile inainte de a putea gasi sau de a fi parteneri responsabili. Trebuie sa invatati sa fiti responsabili fara a da vina pe nimeni sau pe nimic pentru consecintele actiunilor voastre.

TAUR / ASCENDENTUL IN TAUR

Luna Plina aprinde lumina in casa VI iar temele legate de munca, sanatate, proiecte de munca, activitati zilnice, colegi, gestionarea timpului, dorinta de a fi utili intr-un fel, au tendinta de a iesi in evidenta, de a fi analizate si rasplatite intr-un fel. Nu fortati lucrurile acuma, evitati sa gasiti vinovati in cei din jurul vostru in loc sa va opriti si sa va analizati nemultumirile. Crizele existentiale nu pot fi depasite acuma prin actiuni necugetate ci prin liniste si intelepciune. Acuma un proiect profesionala poate ajunge la apogeu si puteti culege unele roade frumoase sau la polul opus, puteti avea probleme la locul de munca. In acelasi timp, puteti intelege mai bine relatia cu munca voastra, cu colegii si sefii, cu mintea voastra, obiceiurile voastre si puteti face schimbari pozitive. Orice problema de sanatate poate cunoaste “ un apogeu “ in tratarea si vindecarea ei. Aceasta Luna Plina va ofera sansa de a aduce structura si armonie in activitatile zilnice, munca, proiecte profesionale, sanatatea voastra. Incercati un ritm zilnic armonios, nu va aglomerati cu nimic. In timp ce o parte din voi poate fi destul de nelinistita si dornica sa dovedeasca tot ceea ce poare face, nu uitati ca bunastarea voastra este la fel de importanta si ar trebui sa fie pe primul loc. Refuzati in mod diplomatic orice plan sau proiect inutil si nu muscati mai mult decat puteti mesteca. Marea provocare a acestui moment vine si prin Uranus in Taur ce va tine bine de mana. Efectele aspectului de inconjunctie dintre Luna Plina in Balanta si Uranus in Taur sunt greu de prevazut. Acestea cer o ajustare, o schimbare, o atentie marita, o nevoie de a va apara pozitia, ideile, valoarea, cariera, ambitiile profesionale, chiar daca sunt multi care pot lucra impotriva voastra. Pentru asta, Uranus de mana cu voi va indeamna sa aveti incredere in propria intuitie astfel incat sa puteti schimba dinamica din viata voastra, sa intelegeti lucrurile dintr-o perspectiva mai mare, sa fiti diferiti, sa fiti cu adevarat ceea ce sunteti indiferent de ce cred ceilalti. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de transformare, iertare si vindecare relationala si spirituala. Aceasta este o perioada de revizuire, de eliberare si de reincarcare a „bateriilor” fizice si spirituale. Spiritualitatea devine o tema importanta pentru voi si deveniti mai sensibili la durerile lumii care va inconjoara.

GEMENI /ASCENDENTUL IN GEMENI

Luna Plina aprinde lumina in casa V iar temele legate de iubire, placeri personale, copii, hobby-uri, sport, timp liber, lux, fericire, grupuri ciudate, au tendinta de a iesi in evidenta. Acest moment magic va poate pune in lumina fie prin finalizarea unui proiect creativ fie prin mandria care merge tot timpul inintea caderii. O relatie de iubire poate cunoaste multa agitatie, posibile certuri cu copii. Fiti foarte atenti la speculatii, la cuvinte, la egoul vostru activat care poate bloca fulxul natural al fortei vitale cosmice. Este posibil sa existe multa activitatea in jurul copilului sau copiilor. Poate fi cel mai bun timp pentru intelegerea dezechilibrelor in iubire, prietenii, copii, risc, aventura, initiative artistice sau financiare. Provocarea momentului vine si prin Uranus retrograd in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce poate aduce evenimente bruste si neasteptate in relatiile voastre, in credintele voastre, in relatia cu strainii, planuri secrete, dusmanii secrete. Sunt posibile suparari si surprize intr-un mod neasteptat, puteti descoperi pe cineva care lucreaza impotriva voastra, uneori evenimentele ascunse sunt descoperite in momentele cele mai inoportune. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de grupurile din care faceti parte, asociati cu care lucrati, prieteni, interese umanitare,

RAC /ASCENDENTUL IN RAC

Luna Plina aprinde lumina in casa IV iar temele legate de casa, familie, bunuri imobiliare, parinti, problemele copilariei, patriotism, neam, siguranta si securitate emotionala, au tendinta de a iesi in evidenta. Cerintele vietii voastre personale sunt primordiale acuma si trebuie sa realizati un echilibru intre cariera, viata publica si viata de familie. O problema legata de originea voastra, de familie, proprietati, mosteniri de familie, ar putea sa va tina atenti in acest moment. Poate fi cel mai bun timp pentru intelegerea dezechilibrelor din famile, cariera, viata publica, putere emotionala, incredere in propria persoana, imbogatire interioara. Casa IV este o casa spirituala, karmica, astfel incat, obstacolele si sfarsiturile aduse de acest moment cosmic pot induce un sentiment de destin sau de karma ( datorii). Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce poate aduce evenimente bruste si neasteptate in tot ce tine de prieteni, relatii sociale, un grup mai mare de oameni, interese umanitare, credinta, moralitate, straini, justitie inalta, esoterism. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor voastre legate de cariera, ambitii profesionale, reputatie sau faima, o functie de conducere, conexiunea cu tatal vostru.

LEU / ASCENDENTUL  IN LEU

Luna Plina aprinde lumina in casa III iar temele legate de rude, frati, surori, comunicare, studii, calatorii scurte, activitati comerciale, au tendinta de a iesi in evidenta. Este posibil sa primiti o stire importanta de la un frate, de la un vecin. Un document important ar putea sa apara si sa va dezechilibreze viata. O calatorie scurta ar putea face parte din magia acestui moment sau puteti culege roadele unor activitati in comunicare, studii, comert. Poate fi cel mai bun timp pentru intelegerea dezechilibrelor din relatia voastra cu un frate, o sora, o ruda, o persoana mai tanara. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce poate aduce evenimente bruste si neasteptate in cariera, ambitii profesionale, statut social, iubire, copii, planuri secrete. Acuma, aveti oportunitatea de a da deoparte tot ceea ce este inutil, invechit in viata voastra, in cariera voastra, in modul de a comunica si de a intelege puterea cuvantului, puterea credintei. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare pentru ranile voastre create de straini si strainatate, calatorii, invatamant superior, mass-media, sistemul juridic.

FECIOARA / ASCENDENTUL IN FECIOARA

Luna Plina aprinde lumina in casa II iar temele legate de bani, bunuri personale, auto-valoare, salariu, incapatanare, rigiditate in actiuni, au tendinta de a iesi in evidenta. Aceasta Luna Plina va arata, expune, ilumineaza problemele care exista deja si care nu au gasit o rezolvare in domeniul financiar, relatii intime, valoarea si talentele voastre, planuri secrete. Acuma este timpul sa recunoasteti ce va ofera confort material, emotional, financiar.  Aceasta luna plina este despre echilibrarea valorilor materiale cu cele spirituale, despre putere, despre ceea ce este al vostru si ceea ce este al celorlalti, despre pierderi sufletesti care va pot schimba perceptia asupra bunurilor materiale. Este momentul sa aveti grija de propriile nevoi dar fara a face rau celorlalti. Poate fi cel mai bun timp pentru intelegerea dezechilibrelor din viata voastra ce tin de bani, talente native, planuri secrete, manipulari. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce poate aduce evenimente bruste si neasteptate in familie, prietenii, proiecte de grup, credintele voastre, studiile voastre. adevar, moralitate, straini, loc de munca, colegi, obiceiuri zilnice, sanatate. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de datorii, credite, mosteniri, faliment, investitii, divort, intimidate, putere, control, afaceri, bani multi.

BALANTA  / ASCENDENTUL IN BALANTA

Luna Plina aprinde lumina chiar pe voi, in casa I, o casa ce scrie despre imaginea voastra, cum sunteti vazuti de ceilalti, identitatea voastra, aspectul vostru, planuri personale. Acuma va puteti evalua mai bine, puteti intelege mai usor prioritatile voastre, va puteti da seama ce trebuie sa ramana in viata voastra si ce trebuie lasat, aruncat, anulat. Cum Luna Plina este destul de emotionala, este posibil ca in aceste zile sa fiti destul de sensibili, sa preluati mult mai usor de la ceilalti starile lor. Incercati sa va stapaniti emotiile, fiti atenti la cuvintele voastre. Din moment ce Luna Plina este despre sfarsituri, poate fi cel mai bun moment pentru a termina anumite lucruri, pentru a gasi concluzia necesara unei activitati. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in planurile voastre, in relatiile voastre, in afacerile si jocurile secrete, viata intima, resursele comune. Puteti primi o mostenire sau puteti pierde anumite valori materiale cu scopul de a constientiza ca nimic nu va apartine cu adevarat. Stati departe de afacerile ilegale, de manipulari, razbunare, gandire negativa, va pot face mult rau. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de partener, asociat, casatorie, parteneriat de afaceri, agenti, avocati, specialist sau competitori.

SCORPION /ASCENDENTUL IN SCORPION

Luna Plina aprinde lumina in casa XII iar temele legate de credulitate, ceata, mistere de toate felurile, promisiuni din trecut, activitati paranormale, secrete, organizatii de caritate, spitale, agentii guvernamentale, au tendinta de a iesi in evidenta. Cum Luna Plina este apogeul unor actiuni incepute in trecut, acuma, puteti culege roadele propriilor emotii schimbatoare, a iluziilor voastre, a credulitatii voastre, a deciziilor legate de munca, proiecte de munca, colegi. Este cel mai bun moment pentru terapia sufletului vostru, pentru iertarea voastra dar si a celor din jurul vostru . Evitati sentimentele de vinovatie, incercati sa nu va legati prea mult de lucrurile rele si ciudate, acestea pot deveni adevarate otravuri care va destabilizeaza sanatatea. Poate fi cel mai bun timp pentru intelegerea dezechilibrelor generate de critica excesiva, de credintele voastre rigide. Luna Plina in casa XII vorbeste despre puterea subconstientului vostru care va aduce in viata voastra tot ceea ce transmiteti ca aveti nevoie in continuare. Este vorba despre ceea ce credeti, convingerile va modeleaza viata. Cum Luna este planeta guvernatoare a casei IX, pot aparea unele tensiuni legate de strainatate, munca in strainatate, decizii judecatoresti, credinta, calatorii. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in relatiile voastre, in munca voastra, in modul de a-i privi pe ceilalti, in planurile facute in spatele usilor inchise, in modul de abordare a relatiilor de familie. Cea mai sigura relatie cu ceilalti este cea in care uitati de manipulare, control, rabunare, gelozie. Este important sa va indepliniti nevoile dar fara a controla sau domina pe ceilalti. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de munca si locul de munca, pierderea unui loc de munca, somaj, colegi, sefi,  credinta.

SAGETATOR / ASCENDENTUL IN SAGETATOR

Luna Plina aprinde lumina in casa XI iar temele legate de prieteni, echipe, cluburi, asociatii profesionale, activitati de grup, internet, comportament imprevizibil, au tendinta de a iesi in evidenta. Cum Luna Plina este apogeul unor actiuni incepute in trecut, acuma, puteti culege roade prin relatiile voastre, prin activitatile de grup, afaceri caritabile. Puteti obtine anumite daruri de la prieteni, pot aparea unele bonusuri prin eforturile depuse in cariera. Sperantele si visele voastre, un ideal care va urmareste de ceva timp, au potentialul de a fi luminate aratandu-va ce puteti realiza cu adevarat. Este un timp in care aceasta luna plina poate lucra ca un spot luminos asupra scopurilor egoiste din anumite asocieri. Cum Cum luna este si planeta guvernatoare a casei VIII, pot aparea unele tensiuni legate de o afacere, un plan secret, o mostenire, banii partenerului de viata, credite bancare. Poate fi cel mai bun timp pentru intelegerea dezechilibrelor din relatia voastra cu un grup, o munca in echipa, o relatie de iubire, copii, speculatii diverse, mandrie exagerata. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in munca voastra, in activitatile zilnice, in proiectele profesionale, in sanatatea si vitalitatea voastra, in relatia cu copii vostri. Poate fi un moment de mare neliniste si ar trebui sa cultivati mai bine pacea, diplomatia. Aduceti-va aminte ca fiecare actiune produce consecinte. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor voastre create de relatiile romantice, copii, lipsa copiilor, mandrie excesiva, probleme financiare majore, speculatii.

CAPRICORN /ASCENDENTUL IN CAPRICORN

Luna Plina aprinde lumina in casa X iar temele legate de cariera, prezenta publica, obiectivele si aspiratiile profesionale, familie, au tendinta de a iesi in evidenta. Cum Luna Plina este apogeul unor actiuni incepute in trecut, acesta este un moment bun pentru ordonarea scopurilor si ambitiilor profesionale. Se pot termina relatiile disfunctionale care au legatura cu cariera voastra. Pozitiv, aceasta energie poate aduce o avansare in cariera, o marire de salariu, o recunoastere a talentelor voastre, o schimbare a statutului social,va vede lumea acuma. Ati putea decide sa mergeti intr-o noua directie, uneori destul de brusc, sau sa vi se ofere ceva care va face sa reganditi calea pe care va aflati. Persoanele autoritare pot fi o sursa de frustrare acuma, fie ca este vorba de un sef, de un parinte. Sunt posibile schimbari in statutul social, sunt accentuate dificultatile profesionale. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in cariera, statut social, modul de a vedea o iubire, relatia cu copii vostri, mandria exagerata( mandria merge tot timpul in fata caderii), speculatii diverse, creativitatea personala, bani, valoare personala. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de familie, parinti, copilarie, casa, lipsa unei case, mama.

VARSATOR /ASCENDENTUL IN VARSATOR

Luna Plina aprinde lumina in casa IX iar temele legate de straini, strainatate, calatorii pe distante lungi, invatamantul superior, publicatii, lege, demersuri juridice, spiritualitate, convingeri,rude, au potentialul de a fi aduse in centrul atentiei. Este un moment ce ilumineaza puternic problemele care exista deja si care nu au gasit o rezolvare in tot ce tine de proiectele voastre cu strainatatea, cunostintele voastre inalte, credinta voastra, moralitate, rude, cunostinte apropiate. Fiti foarte atenti la superficialitatea si iluziile create de relatiile cu cei apropiati, nu tot ce straluceste este aur. Nu transformati nevoia de comunicare in barfa sau flecareala ce provoaca neintelegeri cu anturajul, cu rudele voastre, cu strainii, cu unele acorduri semnate. Este o luna plina ce va indeamna la transformarea crezurilor voastre, a relatiei cu divinitatea, cu spiritualitatea. Poate fi un sfat divin pentru echilibrarea vietii voastre relationale. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in familie, cariera, casa, radacinile voastre, comportament, proiecte personale. Incetiniti ritmul, asa puteti trece mai usor prin provocarile momentului. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de rude, tineri, vecini, comunicare, angajamente, acorduri, modul in care ganditi.

PESTI –ASCENDENTUL IN PESTI

Luna Plina aprinde lumina in casa VIII iar temele legate de bani, afaceri, relatii de suflet, lupta pentru putere, planuri secrete, valoarea mea, valoarea ta, au potentialul de a iesi in evidenta. Aceasta Luna Plina va arata, expune, ilumineaza, problemele care exista deja si care nu au gasit o rezolvare in relatiile voastre intime, incredere in partener si asociat, in planurile voastre secrete, in creditele si datoriile voastre, in folosirea puterii si valorii personale. Alte posibilitati tin de sfarsitul unor situatii care produc durere in suflet, de fel de fel de obsesii de putere, de ura. Lasati ura deoparte, nu va aduce nici un beneficiu, dimpotriva, creeaza datorii karmice si mai grele. Iertarea este mantra voastra de capatai, cultivati-o din tot sufletul, este magia ce va dezleaga de conditionarile din trecut. Provocarea momentului vine si prin Uranus in Taur ce se leaga de aceasta lunatie printr-un aspect de inconjunctie, aspect ce va spune ca aveti nevoie de unele ajustari in relatia cu rudele voastre, vecini, tineri, comunitatea in care traiti, gandire invechita, comunicare, comert, studii. Chiron de mana cu Soarele in Berbec pot aduce un moment puternic de recunoastere si vindecare a ranilor create de lipsa de incredere in voi, finante, valori materiale, lacomie, proprietati.

Adriana Tudosa

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.