SATURN RETROGRAD IN SAGETATOR- 6 APRILIE 2017 – 25 AUGUST 2017 –“ E TOTUL RANDUIT SA SE INTAMPLE……”

“……………………..

E totul randuit sa se intample-

Cu simplitatea unei adieri-

Cand de lumina sufletul se umple,

Dar daca-n schimbul sterpei mangaieri

Ghetarii urii se ivesc la tample,

Nu-ti vei afla iertarea nicaieri.” Georgea Tarnea

Mitologia il prezinta pe Saturn, fiul lui Uranus( cerul) si al Geei(pamantul) ca avid de putere si cu o teama permanenta de a nu-si pierde aceasta putere. Dupa ce si-a detronat tatal ( l-a castrat), s-a apucat sa devoreze toti copiii pe care sotia sa Rhea ii aducea pe lume. De ce facea asta? Aici putem vorbi de frica lui Saturn (frica pe care adesea o simtim si noi atunci cand Saturn in tranzit face aspecte cu planetele natale), frica legata de profetia conform careia va fi si el detronat de unul din fii sai. Dar profetia s-a adeverit, povestea continua cu Rhea care satula sa-si vada progeniturile ingurcitate de Saturn, ii va da in locul lui Jupiter, un pietroi infasurat in scutece pe care il va inghiti fara sa clipeasca. Astfel, Jupiter creste, devine adult si-l va detrona pe Saturn exilandu-l in Latium. Saturn in singuratatea lui va deveni intelept si plin de rabdare vorbindu-ne de maturitate, obligatii, cum sa crestem sa devenim mai maturi si mai obiectivi in toate privintele. Atunci cand Jupiter l-a alungat pe Saturn din cer, Ianus, zeul cu doua fete ce semnifica luna ianuarie, l-a primit cu bratele deschise. Ianus este zeul portilor si al pragurilor, deci Saturn poate fi numit “ Cel care sta in Prag”, pragul semnificand granita dintre realitatea interioara si cea exterioara.

Saturn intra in miscare aparent retrograda pe 6 aprilie 2017 de pe gradul 27:48 Sagetator iar timp de 4 luni si jumatate va strabate “ aparent inapoi “ gradele din Sagetator pana ajunge pe gradul 21:11 in data de 25 august 2017, grad de pe care isi va relua miscarea in mers direct. Saturn a trecut pentru prima data peste gradul 21:11 Sagetator in jurul datei de 30 decembrie 2016 si  putem spune ca aceasta miscare retrograda face  referire la perioada decembrie 2016 –aprilie 2017. In astrologie, Saturn este arhitectul si constructorul tuturor formelor din viata noastra, inclusiv corpul nostru fizic( piele, oase , dinti ). Saturn aduce putere prin auto-limitare, disciplina si planificare. Deseori, Saturn este descris ca “ cel singur si rautacios” dar trebuie sa intelegem ca orice placere sau durere care se abate asupra noastra din partea lui Saturn natal sau in tranzit nu este arbitrara, ci mai degraba, este rezultatul karmei, faptelor noastre proprii. Saturn este “STAPANUL KARMEI” ce contabilizeaza tot timpul ( doar este stapanul timpului) evolutia noastra iar cand ignoram scopurile noastre reale, anumite crize ne fac viata mai grea. Oriunde este plasat in tranzit sau in harta natala, Saturn va sublinia natura intunecata a  omului, a existentei umane. Este o zona in care suntem susceptibili de a da vina pe altii, este locul in care ne simtim fricosi, slabi si unde trebuie sa invatam din greselile noastre.

Saturn retrograd in Sagetator ne va pune sa re-analizam limitele unei credinte, a unei idei, a unui curs, a unei legaturi cu strainatatea, cu legea, cu adevarul tuturor lucrurilor din viata noastra. Acesta nu este un timp pentru proiecte importante noi, relatii noi sau pentru decizii pripite. Saturn retrograd chiar nu iubeste noul cand el de fapt are in agenda corectarea unor structuri gresit sau grabit executate. Saturn stie sa limiteze orice iar acuma trebuie sa ne supunem acestei cerinte, ne va forta sa  analizam cu adevarat  crezurile, ideile, sentimentele noastre profunde, cat de maturi emotional suntem. Saturn este zeul timpului, ne spune ca timpul este trecator si ca trebuie sa luam in serios vietile noastre. El cere sa fim responsabili, sa respectam structurile si regulile societatii. In tranzit, Saturn ne cere sa fim sinceri cu noi si sa admitem realitatea unei situatii de viata impreuna cu intelegerea a ceea ce putem face pentru a o schimba cu rabdare, acceptare. Daca Saturn in mers direct este restrictiv, in mers aparent retrograd, Saturn amplifica restrictia dar ofera in schimb tenacitatea necesara rezolvarii unor probleme importante pentru evolutia noastra.

In harta momentului inceperii miscarii aparent retrograde, Saturn activeaza casa VIII-secretele unei puteri, bani multi, viata intima, afaceri, moarte, jocuri secrete, renastere. Casa VIII este casa lui Pluto, o casa asociata  cu puterea, profunzimea, intunericul, controlul, sexul, banii, secrete, operatiuni sub acoperire, relatii profunde. Casa VIII guverneaza in acelasi timp si “ banii celuilalt “ cum ar fi investitiile, banii partenerului, creditele bancare, comisioanele, mosteniri, afaceri. Saturn retrograd in Sagetator si in casa VIII poate aduce temeri serioase, piedici, blocaje in jurul puterii detinute, probleme cu banii proveniti de la “ celalalt”, probleme cu creditele, probleme cu modul de folosire a puterii personale, a manipularii oamenilor in interesul personal. In mod traditional, aceasta casa  este  o casa a taxelor, sexului, mortii, transformarii, aici invatam ca totul este taxat, viata are un pret de platit. Tot casa VIII este asociata cu ocultismul, psihologia, razbunarea, gelozia, controlul, karma rea, trucuri murdare. Cu Saturn retrograd in Sagetator si in casa VIII, va exista un accent deosebit pe tot ce tine de complicatii amoroase, probleme financiare, datorii, secretele puterii, ofera o sansa de a recunoaste si rezolva problemele spinoase. Frica poate domina relatiile, uniunile, aplicarea unei legi, legatura cu strainatatea. Acuma, gandurile negre ne pot tortura mintea, ne putem imagina tot ce este mai rau de aceea, ar fi bine sa gandim pozitiv si sa incercam sa ne intelegem greselile personale. Blocajele in aplicarea unor legi, a unor regulamente, nu sunt intamplatoare. Deoarece Saturn este domnul natural al casei X, perioada de retrogradare poate aduce in lumina jocurile puterii, abuzurile puterii. La un nivel mai profund, Saturn retrograd in Sagetator restructureaza si redefineste parteneriatele de afaceri sau personale, problemele unei afaceri, problemele financiare. Este cel mai bun moment de re-examinare a tuturor structurilor, obligatiilor, angajamentelor dar si a responsabilitatilor asumate.

Dar Saturn incepe miscarea aparenta retrograda intr-un aspect provocator ( careu, 90 grade) cu Venus retrograd in Pesti. Daca Saturn in Sagetator vrea sa spuna adevarul in orice structura, guvern, profesie, putere, lege, jocuri secrete ale puterii, Venus retrograd in Pesti vorbeste despre tradare, partea intunecata a unei relatii(iubire, casnicie, asociat de afaceri, justitie, bani). Intr-un aspect de careu, planetele par a se bloca una pe alta, par a lucra una impotriva celeilalte cauzand tensiuni, stres, blocaje  incapacitatea de a iesi din inertie. Fiecare planeta pune in calea noastra un “bolovan “ pe care ar fi bine sa il vedem, altfel, ne impiedicam si ne putem dezechilibra, accidenta. Dezacordul planetar in care fiecare planeta incearca sa-si impuna punctul sau de vedere( bolovanul!), sa oblige, deloc diplomatic, pe cealalta planeta sa devina ca ea, este chinuitor, dar in final, Venus retrograd in Pesti isi sacrifica propria afirmare pentru a fi de folos lui Saturn retrograd. Nu trebuie uitat ca Saturn este un factor karmic important ce aduce fel de fel de crize daca ignoram scopurile noastre reale. Pana in august 2017, relatiile noastre, trecutul nostru, modul nostru de manifestare, cariera si ambitiile profesionale, sunt analizate foarte atent.Financiar, ar trebui sa fim mai conservatori din cauza unor circumstante austere.Dezamagirile romantice, iubirea neimpartasita, angajamentele rupte par a fi lucruri noi acuma dar ele au un dedesupt karmic, un ieri, o viata trecuta. Saturn retrograd in Sagetator prin provocarile aduse nu vrea decat sa ne ajute sa descoperim adevarul care ne elibereaza viata, sufletul.

Asteroidul 4946 Askalaphus pe gradul 26 Sagetator devine un martor cheie in timpul perioadei de retrogradare a lui Saturn. In mitologie, Askalaphus isi ducea traiul si indeplinea fel de fel de sarcini in lumea intunecata a lui Pluto. Ca orice personaj mitologic care iese in evidenta cu o tema concreta si Askalaphus iese in evidenta prin povestea de viata a lui Persephone care a fost rapita de Pluto-Hades. Inainte ca Persephone sa se intoarca la mama ei Demeter-Ceres, Pluto i-a dat sa manance cateva semninte de rodie iar Askalaphus a vazut acest lucru. Acesta  a fugit sa-i spuna lui Ceres care il transfoma pe Askalaphus in bufnita , o pasare de rau augur, o pasare care prin vocea ei anunta lucruri adevarate dar triste, vesteste durerea.  Furia lui Ceres nu are legatura cu Askalaphus ci cu adevarul spus de el, un adevar care durea si o forta atat pe ea cat si pe fiica ei sa suporte anumite consecinte (Persephone  a trebuit sa se intoarca la Puto ). In alte povesti se spune ca Ceres infuriata, l-a inchis pe Askalaphus sub o piatra dar acesta a fost eliberat de Hercule. Atunci cand Ceres a dat din nou ochii cu el, ea l-a transformat intr-o bufnita. In astrologie, Askalaphus are de a face cu adevarul care odata spus transforma viata celui care spune dar si viata celui despre care se spune vestea. Aduce incapacitatea de a pastra ceea ce vezi doar pentru tine , indiscretia aduce probleme, transformari, teama, repulsie. Askalaphus pune in evidenta si lucruri referitoare la medicina, medici, asistenta medicala. El a fost singurul martor al consumarii semnitelor de rodie de catre Persefona, el spune adevarul dar este pedepsit in loc sa fie recompensat. Marturia lui chiar daca este adevarata este daunatoare celui in favoarea caruia este spusa. Ceea ce puteti afla in aceasta perioada, chiar daca este un mesaj sincer este totusi daunator, nu va convine si veti avea tendinta sa va razbunati pe cel care va aduce mesajul sau care va spune adevarul. Exista povesti de viata care chiar daca spun adevarul, ele trebuiesc tinute bine, altfel ……, deci va recomand sa fiti cat mai discreti si mai atenti. Askalapus ramane un avertizor dar si un vindecator in urmatoarea perioada. Askalaphus ca Zeu al vindecarii ne vorbeste despre sanatate si bunastare sufleteasca iar in semnul Sagetator, credinta devine reteta magica scrisa in direct de divinitate.

Iar simbolul sabian al gradului 28 Sagetator, gradul inceperii miscarii aparent retrograde, vorbeste despre necesitatea traversarii unor provocari:” Un pod vechi peste un rau frumos este inca in uz”. Ceea ce am construit, dezvoltat, invatat, in trecut( un pod vechi) pot fi armele noastre acuma. Faptele noastre trecute devin ca un pod ce ne ajuta, ne sustine sau ne prabusim….,ne intalnim cu poezia celebra a lui George Tarnea:

“Prea repede uitam ce-aveam in gand,

Sub apasarea vorbelor de rand!

Nici nu ma strigi de tot, nici nu ma lasi…

E-atata ezitare intre pasi.

Prea repede uitam ce-aveam de spus –

Un zbor in minus, o cadere în plus…

La tine-i vara si la mine-i frig,

Nici nu te las de tot, nici nu te strig.”

Influenta majora a lui Saturn retrograd in Sagetator va fi asupra semnelor mutabile( cei nascuti in ultimile zece zile): Sagetator, Gemeni, Pesti,Fecioare.

In mare, fiecare semn ar trebui sa fie atent in urmatoarele domenii cheie:

Berbec : calatorii, strainatate, studii superioae, credinta, lege, cariera, statut profesional, prieteni.

Taur : dormitor, finante comune, mosteniri, taxe, credite, pensii alimentare, parteneriate, strainatate, studii superioare, credinta, cariera.

Gemeni : partener de viata, parteneriate, casnicie,divort, avocat, afaceri, banii partenerului de viata, dormitorul relatiei.

Rac : sanatate, colegi, loc de munca, program de lucru, rutine zilnice, partener, asociat, casnicie.

Leu : creativitate, iubire, copii, maretie, speculatii, loc de munca, colegi, sanatate, partener, asociat.

Fecioara : casa, angajamente de familie, parinti, iubire, copii, speculatii, crize existentiale,munca, proiecte profesionale.

Balanta : comunicare, auto-exprimare, studiu, scris,comert, calatorii scurte, rude, frati, familie, casa, copii, iubire.

Scorpion : bani, planuri de economii, proprietati, valori  native, crestere personala, rude, persoane tinere, comunicare, calatorii, familie, parinti, neam, tara.

Sagetator: crestere personala, relatii, auto-intelegere, bani, valori native, proprietati, rude, camin.

Capricorn : spiritualitate, compasiune, dusmanii ascunse, sanatate, bani, relatii.

Varsator : prieteni, retele sociale, angajamente de grup, sperante, cariera, viata publica.

Pesti: cariera, viata sociala, faima, statut social, prieteni, sperante.

Adriana Tudosa

You may also like

3 Comments

  1. Minunat articol. Va multumesc ca scrieti cu atit de multa documentare ,sa intelegem si noi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.