MERCUR RETROGRAD IN FECIOARA -30 AUGUST 2016, ORA 16:04, ORA ROMANIEI -22 SEPTEMBRIE 2016- DE CE ITI ESTE FRICA, NU SCAPI… SE RESCRIE TRECUTUL….

hestia

“Ganduri, sentimente, stari si emotii, toate produc impresii puternice asupra fetei, reflectandu-se pe ea la fel ca reclamele afisate pe ziduri. Gandurile de ingijorare sau de frica sunt forte de temut care exista in launtrul fiintei noastre. Ele otravesc insesi sursele
vietii si distrug armonia, eficienta pe termen lung, vitalitatea si vigoarea. In timp ce gândurile opuse de bucurie, buna dispozitie si curaj – vindeca, mangaie, alina iritarea si sporesc enorm eficienta fiintei prin multiplicarea puterilor mentale. De aceea,nu va pierdeti niciodata buna dispozitie. Zambiti si radeti tot timpul.” Swami Sivananda

Pe 30 august 2016, ora 16:04, ora Romaniei, Mercur isi incepe miscarea aparent retrograda de pe gradul 29:05 Fecioara, termina aceasta aparenta intoarcere in timp in data de 22 septembrie 2016, ora 08:31, pe gradul 14:49 Fecioara.
Influenta planetei retrograde incepe cu cateva zile inainte de momentul de debut a miscarii aparent retrograde, in multe carti am citit ca influenta planetei retrograde incepe din momentul in care Mercur trece pentru prima data peste gradul final al miscarii retrograde, in cazul nostru vorbim de gradul 14:49 Fecioara, un grad peste care Mercur a trecut in jurul datei de 10 august 2016. Perioada 10-30 august 2016 este considerata perioada de umbra a lui Mercur cand poate pune in evidenta anumite probleme ce se cer a fi reevaluate si rezolvate  atunci cand intra in miscare aparent retrograda ( unii oameni pot intampina probleme mult mai mari in aceasta perioada ).

Ca planeta a comunicarii, Mercur retrograd aduce de obicei confuzie in comunicare, cuvintele adesea inseala, calatoriile sunt pline de peripetii, obiectele electronice, calculatoarele se razvratesc, se strica.
In astrologie,  Mercur guverneaza toate activitatile care se refera la comunicare, deplasare, invatamant, semnarea unor acorduri, corespondenta de toate felurile, echipamentele de comunicare, calculatoarele, telefoanele, aparatele de radio, calatorii, masini, bicicletele, trenuri, avioane, schimburi comerciale, diferite hotii. Toate aceste domenii ale vietii sunt afectate atunci cand Mercur este intr-o miscare aparent retrograda, miscarea lui incetinita induce un anumit disconfort pe care il simtim din plin.

Mercur in Fecioara este in exaltare, asta inseamna o energie puternica  ce sporeste, amplifica abilitatile in gandire,comunicare, permite dezvoltarea unor opinii clare si perceperea vietii prin detalii din toate partile dar in acelasi timp ofera si capacitatea de ansamblare ordonata a acestor detalii. Este o energie ce ofera logica, obiectivitate, abilitate analitica, claritate si concizie, interes pentru sanatate dar si multa critica. In semnul Fecioarei, Mercur ne invata sa etichetam totul, de la gesturi, lucruri, persoane la idei, experiente senzitive, iar aceasta  eticheta trebuie sa contina “ util, confortabil, perfect”. Mercur retrograd in Fecioara este o energie foarte puternica ( in mers retrograd, mercur este mai aproape de pamant, din aceasta cauza, influenta acestei energii este mult mai puternica ) fortandu-ne intr-un anumit fel sa sortam ceea ce este util si relevant vietii noastre, ne poate ajuta sa ne reanalizam abilitatile ce vor fi folosite cu mai multa precizie, corectitudinea este una din cerintele acestei energii, de aceea, aceasta perioada poaste fi privita ca o plata a tuturor lucrurilor facute prin diverse “ smecherii “. Dragostea este o treaba foarte serioasa pentru Mercur in Fecioara si se poate spune ca perioada de retrogradare poate fi o perioada de teste pentru majoritatea relatiilor, “ teste “ care pot arata care este o relatie adevarata, o relatie in care fiecare sa fie demn de afectiunea celuilalt. Este o perioada in care spiritul critic poate face destul rau, lucrurile se pot dovedi adesea ca nu au o traiectorie clara, lucrurile se pot rasuci ciudat, pot aparea oameni din trecut, idei vechi si experiente vechi, toate acestea ne pot ajuta sa vedem ce lucruri isi pot urma cursul lor si pe care trebuie sa le lasam sa plece definitiv din viata noastra. Imprevizibilul este o alta “ calitate “ lui Mercur retrograd, putem deveni nesiguri pe noi, pe abilitatile noastre de comunicare, apare “ o ceata “ in mintea noastra ce ne va face sa ezitam sa facem anumite lucruri.
Mercur retrograd in Fecioara incurca lucrurile si la locul de munca, pot aparea neintelegeri la locul de munca, cu colegii, cu sefii, orice amanunt poate creste nervozitatea manifestand astfel dispersie, instabilitate in munca. Semnul Fecioara vorbeste de multe ori despre crize ce necesita reorientare si ajustare iar cu Mercur retrograd aici, mintea noastra poate fi preocupata de cum putem iesi din aceste crize existentiale. De cele mai multe ori, Mercur  retrograd in fecioara ne spune ca orice experienta este o carte care parcursa inca o data ne invata sa nu mai gresim in viitor.

Daca semnul lui Mercur ofera informatii valoroase cu privire la intelect, daca aspectele formate descriu modul de gandire si de comunicare, casa astrologica arata locul, domeniul de viata  in care aceasta gandire este exprimata. Acuma, Mercur retrograd in Fecioara se exprima destul de intens in casa IX, o casa universala ce se ocupa de idei si standarde care guverneaza societatea si lumea in care traim, pune un accent deosebit pe relatia noastra cu ceilalti, cu Dumnezeu si cum urmam regulile, legile societatii si legile divine.Toleranta este o conditie esentiala pentru aceasta casa, fiecare dintre noi poate procesa o informatie in felul lui unic iar Mercur retrograd vrea sa invatam sa respectam si alte puncte de vedere, alt mod de abordare a filosfiei de viata, credinta, invatamant superior. In tot ce tine de scris, publicatii, invatamant superior, diplome universitare, mastere, doctorate, aplicarea legii, Mercur retrograd in Fecioara va sti sa eticheteze cel mai bine problemele din trecut. Tot ce tine de strainatate, calatorii indepartate, intelegerea unei culturi straine, afaceri import-export, hotarari judecatoresti, pot cunoaste destule reformulari in urmatoarea perioada. In plus, casa IX se ocupa si de religie, preoti, oameni dedicati spiritualitatii, perceptia asupra universului, divinitatii, Dumnezeu, pierderea credintei, profesori, consilieri, experti. Cum Jupiter este conducatorul astral al casei IX si amplifica simtul dreptatii, cu Mercur retrograd in Fecioara in fuziune cu Jupiter in Fecioara vor iesi la iveala minciunile dar si situatiile incorecte in orice domeniu dar mai ales in ceea ce a fost considerat un adevar fara a lua in calcul toate faptele. In unele carti mai vechi, casa IX, o casa naturala a semnului Sagetator a fost numita si casa tacerii, ucenicul trebuia sa stea in tacere, sa nu se miste, sa nu vorbeasca, doar asa putea atinge imparatia spirituala prin controlul mintii si prin retinerea exprimarii. Deci, marea lectie predata de Mercur retrograd in casa IX este ca trebuie sa invatam sa fim extremi de atenti la vorbele noastre, la ceea ce gandim. Suntem inchisi aici pe pamant nu de o forta din afara ci de ceea ce am spus, gandit, facut. In momentul in care nu ne mai legam de ceilalti prin barfe, ganduri negative, suntem eliberati de inchisoarea pamanteasca asa cum a fost eliberat si Prometeu de catre Hercule( multa munca). Mercur este mesagerul zeilor si un emisar al universului.  Prin aspectele cu o planeta, un asteroid, un centaur, o axa importanta, Mercur va actiona in calitate de traducator al energiei respective.

Acuma, Mercur retrograd pe gradul 29:05 Fecioara este in conjunctie stransa cu centaurul 31823 Elatus pe gradul 28:49 Fecioara,cu asteroidul 46 Hestia dar si cu Venus pe gradul 0:34 Balanta.

Elatus a fost descoperit pe 25 octombrie 1999 pe gradul 5:12 Taur iar simbolul Sabian pentru gradul 6 Taur este in acord deplin cu mitologia acestui Centaur: “Un pod in consola, in constructie peste o prapastie adanca”, un simbol ce arata depasirea dificultatilor si a limitarilor prin inteligenta, efort canalizat catre rezolvarea problemelor.
In mitologie, Centaurul Elatus  a fost ucis de o sageata a lui Heracles, marele erou, venit in vizita la Pholus si caruia ii cere niste vin. Pholus, care trebuia sa pazeasca vinul primit de la Dionysos, a cedat la presiunea acestui razboinic si a deschis borcanul. Atunci, toti centaurii au fost atrasi de mirosul vinului si au intrat cu forta in pestera. Heracles a reusit sa omoare o mare parte din centauri cu sagetile lui otravite. In timp ce incerca sa fuga, una din sageti trece prin bratul lui Elatus si ajunge in piciorul lui Chiron . Aceeasi sageata otravita il ucide pe Elatus dar ii provoaca si o rana incurabila  lui Chiron. Numele Elatus  inseamna “ om de brad “, nume care arata puterea acestui centaur de a smulge brazii din radacina si de a-i folosi drept arma. Astrologic, Elatus pare sa indice frica de a fi prins intr-o situatie din care nu ar fi posibil sa scapi, sa induca in eroare, sa insele, sa fie inselat, capacitate incredibila de a scapa din situatiile precare, fuga de situatii grele. Proverbul “de ce ti-e frica de aia nu scapi” este in acord deplin cu centaurul Elatus. Mercur retrograd in Fecioara in fuziune cu Elatus in Fecioara si in casa IX ne spune pe un ton repetititiv ca “ de ce iti este frica de aia nu scapi” , suntem ceea ce gandim. Schimba-ti gandurile si iti vei schimbi viata. Cum numele lui inseamna brad, atributele principale includ onestitate, daruire si corectitudine. Brazii frecvent cresc impreuna in grupuri, un simbol al prieteniei si sociabilitatii. Ei raman verzi pe tot parcursul anului amintindu-ne ca trebuie sa pretuim conexiunile noastre, relatiile noastre de-a lungul vietii.Mercur retrograd de mana cu Elatus are rolul de a corecta euforia creata de promisiunile ametitoare legate de strainatate, loc de munca in strainatate, un strain, un loc de munca, un proiect profesional, o reteta de vindecare, o credinta personala, o calatorie, o relatie, familie, tara. Acuma stralucirea paleste iar realitatea ne loveste in fata. Arta comunicarii este o tema pentru Elatus dar si pentru Mercur retrograd, ne cere sa fim prudenti atunci cand ne exprimam opiniile( relatii, credinta, strainatate, straini, rude, frati si suror), cand ii ascultam pe ceilalti, sa invatam ca un cuvant poate vindeca dar si imbolnavi, ucide. Centaurii sunt agenti de schimbare, transformare majora, evolutie si care implica de obicei o provocare. O moarte a unui centaur inseamna transformare, este o imagine puternica de a ne elibera de trecut si sa incepem o noua faza de dezvoltare a vietii noastre. Asa cum sagetata otravita trece prin el si ajunge in genunchiul lui Chiron trebuie sa intelegem ca vorbele noastre sunt sageti care transforma viata noastra dar si viata celor din jur.

Desi zeita Hestia a fost cea mai importanta dintre zeite(ca si omologul ei roman Vesta), ea este practic necunoscuta. Numele ei inseamna “esenta”, adevarata natura a lucrurilor. Ea este asociata cu ospitalitatea si este definita si prin aceste virtuti: blanda, iertatoare, pasnica, senina, demna, calma, sigura, stabila, bine centrata. Flacara vie a lui Hestia a ars continuu, caci ea reprezenta energia tuturor formelor de viata. Hestia este asociata cu caldura si confortul caminului primitor. La fel cum flacarile stralucitoare din vatra ne alina cu caldura si lumina stalucitoare, zeita Hestia ne da siguranta, pace si confort si ne ajuta sa acceptam adevarul vietii noastre cu har interior. Pentru a se impune ea nu a avut nevoie de aventuri, de alte capacane pentru a obtine putere, nu, ea a reusit sa se impuna prin ea insasi, prin esenta ei, prin puterea de a se dedica familiei, sa fie in serviciu pentru familie si comunitate, ea a detinut cheile muntelui Olimp ( casa zeilor) in timp ce restul de zei si zeite rataceau in lumea mare avand tot felul de aventuri. Adevarata ei natura este grija fata de familie, Hestia ramane acasa, nu paraseste niciodata muntele Olimp, ea este mereu acolo pentru a-i primi pe ceilalti, se bucura de cei care se intorc acasa. Zeita Hestia nu se implica in luptele si masinatiunile zeilor, intr-un fel ea se ridica deasupra vietii tumultuoase a acestora, nu judeca si este iertatoare, iubirea neconditionata si calmul ei ii inspira pe cei din jurul ei. Hestia a fost prietena buna cu Hermes –Mercur chiar daca sunt total opusi ca personalitate. Hestia a vorbit putin si a ramas acasa in timp ce Hermes a vorbit mult si a calatorit peste tot . Mercur –Hermes si Hestia sunt doua arhetipuri complementare. In Grecia antica, o vatra calda dedicata lui Hestia era in centru fiecarei case iar la usa din fata era un stalp in onoarea lui Hermes. Daca Hestia reprezinta focalizare si integritate, Hermes reprezinta miscare si largirea posibilitatilor noastre.
Acuma Mercur retrograd in Fecioara in fuziune cu Hestia in Fecioara  induc o energie ce ne ajuta sa ne concentram pe chemarea noastra adevarata, pe munca noastra adevarata in care ‘scanteia divina “ intetine focul sacru din sufletul noastru. Hestia in Fecioara este la ea acasa si este puternica si ne cere sa invatam sa fim in slujba celorlalti dar cu blandete, cu smerenie, sa iertam si sa nu judecam aspru faptele celorlalti. Cum Mercur retrograd vrea sa repare anumite experiente din trecut, acuma Hestia il trimite catre tot ce tine de familie, clan, comunitate, tara, strainatate, rude in strainatate, credinta. Aici, grijile si gandirea critica excesiva privind imperfectiunea celuilalt, au putut crea adevarate lupte iar acuma, Mercur retrograd ne da posibilitatea sa invatam ca nimeni nu este perfect aici pe pamant iar toleranta, iertarea, bunatatea ceruta de Hestia trebuie sa devina o rutina zinica. Stapanirea gandirii critice ne poate duce departe, ne ofera liniste sufleteasca. Fabula lui Esop -Lebada si gasca, are multe de spus in urmatoarele zile.
Un om bogat a cumparat odata de la piata o gasca si o lebada. Pe cea dintai o hranea pentru carnea ei, iar pe a doua pentru maiastrul sau cantec.Atunci cand si-a zis ca gasca s-a facut destul de grasa, omul si-a trimis bucatarul la cotetul de pasari pentru a taia delicioasa pasare.Pentru ca seara se lasase deja, si nu a putut vedea bine, bucatarul a inhatat din cotet lebada, si nu gasca. Aflata in pericol de moarte, lebada a slobozit una din cele mai frumoase sale cantari, si, in acest fel, glasul ei i-a salvat viata.
Deci, urmatoarea perioada ne salveza prin: cuvintele bine alese ne scapa de necazuri, in vreme ce acelea prea aspre ne duc catre pieire. Nu-ti fie niciodata teama sa afirmi cu voce tare ceea ce ai de spus. Vorba buna mult aduna, vorba dulce mult aduce.

Mercur retrograd in Fecioara in fuziune cu Venus in Balanta evidentiaza relatiile, critica excesiva in relatii, legata de bani, placeri, strainatate, calatorii. Toate acestea se pot amplifica sau la polul opus, poate aduce o abordare nou-nouta a relatiilor bazate de comunicare, iertare, diplomatie.

Cu totii  facem greseli, ele au o probabilitate mult mai mare in timpul miscarii retrograde a lui Mercur, cel mai bun sfat este iertarea. Fiti buni cu oamenii din jurul voastru dar si cu voi insiva, cand incercati sa luptati cu energiile unui Mercur retrograd , viata poate deveni nesuferita . Mercur este guvernatorul Gemenilor dar si al Fecioarei, este guvernatorul natural al casei III o casa ce ne vorbeste de calatorii scurte, frati, surori, rude, vecini dar si al casei VI –munca, colegi, sanatate, obligatii, deci in aceste domenii din viata noastra pot aparea destule necazuri, incurcaturi dar si sanse pentru rezolvarea unor probleme care pareau fara solutii. Vor fi ingreunate asfel lucrurile din imediata vecinatate a noastra, vor fi aduse din trecut probleme, oameni, hotarari care se cer reevaluate si corectate, mare atentie la ce semnati si  cum semnati.
Mercur este o energie legata de minte si isi petrece aproximativ o treime din timpul anului in mers retrograd, acelasi procent il petrecem si noi dormind. Asa cum prin somn noi ne reparam, revitalizam, Mercur retrograd este un timp pentru a repara, revizui, restabili anumite lucruri, stuatii de viata din trecut si care lasate asa ne pot afecta viitorul. Eu spun ca este de bine, ca intotdeauna, universul ne poarta de grija si chiar trebuie  sa multumim Cerului pentru aceasta grija.

Nimeni nu este ferit de disconfortul indus de Mercur retrograd, unde apare semnul gemeni si semnul fecioara in harta natala, acolo vom experimenta efectele oricarui Mercur retrograd.

Nu uitati ca “ mersul inapoi este mai difici decat mersul inainte”.

Adriana Tudosa

You may also like

5 Comments

  1. Adriana, cum influenteaza Mercur retrograd in Fecioara o persoana care are in harta natala , Mercur in Fecioara retrograd in casa V ?

  2. Multumesc pentru tot ceea ce ati scris aici. Vine intr-un moment in care aveam nevoie de un ghidaj. A aparut o luminita undeva. Ma pierdusem. Va multumesc mult pentru ce publicati.

  3. Buna Adriana

    Perioada de umba a retrogradarii lui Mercur,acele 2 saptamanii dinaintea retrogradarii,sunt la fel de confuze pt noi,adica nu avem voie sa incepem ceva nou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.